5 tips om beter te plannen en uitstelgedrag te voorkomen - StudentCare

5 tips om beter te plannen en uitstelgedrag te voorkomen

stage marketing

De meeste studenten kennen het wel: uitstelgedrag. In het drukke leven van een student is het lastig een strakke planning te maken: studeren, een bijbaan en sociale activiteiten combineren is een uitdaging. Iedereen heeft we eens op de avond voor het tentamen het gevoel toch nog niet klaar zijn met de voorbereidingen, waardoor je veel stress kunt ervaren en je misschien minder goed in je vel zit. Daarom geven wij je graag vijf tips om beter te plannen en goed voorbereid en uitgerust je tentamen in te gaan of deadline op tijd af te hebben. 

  1. Gebruik Google agenda. Binnen deze agenda kun je namelijk gebruik maken van kleuren. Geef elke categorie een kleur. Bijvoorbeeld werk rood en studie blauw. De agenda kan je ook van tevoren reminden zodat je geen afspraken vergeet. Het geeft overzicht en je kunt ook verschillende agenda’s toevoegen. Bijvoorbeeld je werk agenda, studie agenda en sociale agenda. Deze kun je dan dus een aparte kleur geven, zodat het een overzichtelijk geheel wordt.
  2. Wist je dat 13% van de studenten elke dag met het openbaar vervoer reist? En dat dit bij studenten met een ov-studentenkaart zelfs 41% is? Grote kans dus dat jij bij deze groep hoort. We raden daarom aan om je tijd in het openbaar vervoer goed te besteden. Vooral in de trein kun je vaak goed studeren en heb je stopcontacten binnen handbereik. Probeer dingen te regelen of gebruik de tijd te studeren. Het is ook handig om in je agenda te verwerken wanneer je met het openbaar vervoer reist zodat je deze momenten ook voor je studie kunt reserveren.
  3. Ga op een plek studeren waar geen afleidingen zijn. Denk aan de bibliotheek, in een koffietentje of bij jou op studie. Hierdoor raak je gemotiveerder om echt iets aan studie te doen omdat je er dan toch al bent en minder afleidingen hebt dan thuis. Probeer wel je telefoon weg te leggen of op vliegtuigstand te zetten zodat je niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld social media. 
  4. Spreek met anderen af om te studeren. Vraag bijvoorbeeld een studiegenoot of een vriend of vriendin om een paar uur samen ergens te gaan zitten. Hierdoor zal je je eerder aan je planning houden, omdat de ander teleurgesteld is als je afzegt. En daarnaast is het ook gezelliger om samen met iemand te zitten dan alleen. Spreek dan wel met elkaar af dat je niet te veel gaat kletsen, maar ook echt serieus gaat studeren. 
  5. Zet een timer voor focustijd en plan kleine pauzes tussendoor. Hierdoor sla je de stof beter op en kun je ook langer doorgaan. Je hersenen hebben af en toe een pauze nodig om de stof die je hebt geleerd goed op te kunnen nemen. Ga bijvoorbeeld even bewegen in de buitenlucht: loop een rondje door de buurt, maak een korte fietstocht of ga even sporten. Je kunt ook even wat te eten of te drinken nemen. Door een kleine snack zoals fruit wordt de bloedsomloop gestimuleerd en worden de hersenen ontvankelijker. Verder is totaal iets anders doen dan studeren, zoals je kamer opruimen, ook een goede manier om je gedachten even te verzetten.

Ben jij al een kei in plannen en heb jij juist tijd over naast je studie? Denk dan eens aan een leuke en relevante bijbaan bij StudentCare! Direct hetgeen je tijdens je studie leert inzetten in de praktijk. Bekijk hier al onze vacatures of neem contact op met onze Coördinator Recruitment Keith voor vragen (06 147 279 59).

Coördinator Recruitment

Keith Kanis

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil je meer weten over werken bij StudentCare? Ik vertel je graag meer over onze bijbanen en onze ontwikkelprogramma!