De eerste week als coassistent - De ervaring van Ruud - StudentCare

De eerste week als coassistent – De ervaring van Ruud

Je eerste week als coassistent kan best spannend zijn. Wat kun je precies verwachten? Wie worden je collega’s? Vragen die bij alle coassistenten spelen. Wij spraken TalentCare ANIOS Ruud Mathijssen over de ervaringen tijdens zijn eerste coschap.

Voor mijn eerste coschap voelde ik gezonde spanning, het was een mix van enthousiasme om te beginnen en nervositeit voor het onbekende. De rol van co-assistent was voor mij compleet nieuw en natuurlijk had ik vooraf veel positieve, maar ook negatieve verhalen gehoord. Kortom ik moest gaan ontdekken wat er precies van mij werd verwacht. Hierdoor had ik last van onzekerheid, dit was wat mij het meeste energie kostte.

Mijn grootste angst tijdens mijn eerste coschap was dat ik geen voldoende zou halen, omdat ik het gevoel had dat het in de eerste dagen niet goed lukte om mij zelf goed te laten zien en mijn kennis en vaardigheden te etaleren. De eerste dagen van mijn coschap heb ik daarom als zwaar en onwennig ervaren.

Gelukkig voor mij had mijn cogenoot dezelfde ervaring, waardoor we het samen konden bespreken en ook samen het gesprek aan konden gaan met de arts-assistenten die ons begeleide. Onze begeleiders vonden het top dat we hebben aangegeven dat het goed voor ons zou zijn om (zeker in het begin) iets meer hulp/sturing te krijgen om het maximale uit de coschappen te halen.

Samen met mijn begeleider heb ik de verwachtingen en doelen van dit coschap op een rijtje gezet en een plan gemaakt om dit te bereiken. Ook hebben we samen weekplanningen gemaakt, van waar ik welke dag meeliep en welke beoordelingen ik dan kon laten aftekenen. Op deze manier kan je makkelijke quotum qua beoordelingen halen en kan je bepaalde handelingen, zoals een arterieel bloedgas prikken, vaak uitvoeren. Door het op deze manier te doen, waren de dagen al een stuk minder zwaar voor mij, omdat je weet dat je zichtbaar bent en dat je ook zelf wat bijdraagt aan de zorg.

Wat ik heb beseft tijdens die periode is dat iedereen in de zorg al druk genoeg is met eigen verantwoordelijkheden, maar ook dat (bijna) iedereen zeer bereid is om tijd vrij te maken om coassistenten te helpen. Arts-assistenten zijn vaak ook druk bezig met zichzelf, afhankelijk van hoeveel ervaring zij hebben en wat voor verdere ambities ze hebben. Je begeleider moet zich dus waarschijnlijk ook bewijzen tegenover zijn of haar supervisors. In combinatie met het feit dat zij recent ook nog coassistent zijn geweest, maakt het vaak makkelijk om je moeilijkheden te bespreken, maar daarvoor moet je dus wel wat zeggen. Dus het is belangrijk bepaalde zaken bespreekbaar te maken tijdens de coschappen, zodat men weet hoe het gaat, wie je bent en wat je competenties zijn.

Uit mijn eerste coschap heb ik dus geleerd dat je er vaak uithaalt, wat je er zelf in stopt. Bespreek met je begeleider wat er van je verwacht wordt en wat jouw doelen voor het coschap zijn. Dan komt het goed en heb je waarschijnlijk een hele leuke en leerzame tijd op de afdeling. De dagen blijven echter wel lang en intensief, dus na in je vrije tijd is het ook belangrijk om leuke dingen te blijven doen, zoals sporten en familie/vrienden zien. Voor mij was het heerlijk om na een lange dag te gaan sporten, zodat mijn hoofd weer lekker leeg was voordat ik ging slapen. Door het zo te doen heb ik de coschappen goed en met (meestal) veel plezier doorlopen.

Moet jij nog beginnen aan je coschappen en zoek je tot die tijd nog een leuke bijbaan naast je studie? Denk dan eens aan een leuke en relevante bijbaan bij StudentCare! Direct hetgeen je tijdens je studie leert inzetten in de praktijk. Bekijk hier al onze vacatures of neem contact op met onze Coördinator Recruitment Keith voor vragen (06 147 279 59).

Coördinator Recruitment

Keith Kanis

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Wil je meer weten over werken bij StudentCare? Ik vertel je graag meer over onze bijbanen en onze ontwikkelprogramma!