Mijn zelfvertrouwen heeft een boost gekregen - StudentCare

Mijn zelfvertrouwen heeft een boost gekregen

Interview Shayenne

Bij StudentCare werken studenten geneeskunde en HBO-verpleegkunde. Met een bijbaan doen ze relevante werkervaring op in de zorg. Maar hoe ervaren ze dat eigenlijk? Wij vroegen het aan StudentCare student Shayenne Djopawiro (28). Ze studeert hbo-verpleegkunde in Utrecht en werkt sinds juli in de wijkverpleging. “Elke dag ben ik aan het leren en ontwikkelen”.

Lange tijd was Shayenne op zoek naar een studierichting die bij haar past. Ze groeide op in Aruba en Suriname, waar ze na verschillende omzwervingen (ze studeerde korte tijd economie en deed een opleiding in de verzekeringswereld) terechtkwam op de ambulance na het volgen van een EHBO-cursus. “Ik genoot van het patiëntencontact en besloot de zorg
in te gaan. Na het doen van een toelatingstoets ben ik van Aruba naar Nederland verhuisd voor de opleiding hbo-verpleegkunde.”

Wennen in Nederland

Het begin van de studie was pittig. “Ik had al een aantal jaar geen Nederlands meer gesproken en durfde daardoor niet altijd mijn mening te uiten. Ik dacht dat mensen mij niet intelligent vonden als ik de juiste woorden niet kon vinden.” De eerste stage voor de opleiding ging dan ook niet als gepland. “Naast het wennen aan een nieuw land had ik nog nooit een Nederlands verzorgingshuis van binnen gezien. Daardoor voelde ik mij wel eens onzeker. Om meer zelfvertrouwen op te bouwen, heb ik gesolliciteerd bij StudentCare.”

Na en kennismakingsgesprek begon Shayenne in de wijkverpleging in Utrecht. Wat ze toen nog niet wist, is dat het dan nodig is dat je de fiets pakt. Shayenne lacht: “Ik had sinds mijn 11e niet meer gefietst. Daarnaast was ik vanuit Suriname gewend om links te rijden. Na een paar keer tegen het verkeer in te hebben gereden wist ik gelukkig waar ik op moest letten.”

In het diepe

Waar je in het verzorgingshuis vaak met een collega op een afdeling komt, ga je in de thuiszorg zelfstandig naar mensen toe. “Ik vond het spannend om voor het eerst zelfstandig te werken. Inmiddels weet ik dat ik er niet alleen voor sta, want ik kan altijd een collega bellen. Ik liep in het begin wel wat uit qua tijd. Toen ik na een paar dagen mijn collega’s om feedback vroeg waren zij, tot mijn verbazing, erg positief! Dit gaf mij meer zelfvertrouwen en daardoor werd het werk ook steeds leuker.”

Een dag in de wijkverpleging

Inmiddels zit Shayenne helemaal op haar plek in twee wijkteams: team Utrecht-Zuid en team Utrecht-West. “De dagen kunnen erg afwisselend zijn omdat ik op verschillende routes sta. In team West werk ik in een appartementencomplex waarbij ik van cliënt naar cliënt loop. En in team Zuid pak ik voornamelijk de fiets!”

“Door drukte op school werk ik op dit moment vooral ochtenddiensten. Dan begint mijn dag vaak om 7:00. Van tevoren lees ik de rapportages en zorgplannen van de cliënten die ik die dag zie door. Ik meld me aan, neem handschoenen en een mondkapje mee, en stap op de fiets. Bij de cliënten voer ik basis ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen) uit zoals wassen, douchen, aankleden, uitkleden, steunkousen en de medicijnen. Ook warm ik maaltijden op of ik leg alles klaar. Als ik tussen 11:00 en 12:00 klaar ben, ga ik terug naar het kantoor om met collega’s te kletsen of ik ga naar huis en dan meld ik me via de telefoon af.

Goede gesprekken en bedankjes

Dat verpleegkunde bij haar past is inmiddels gebleken. Shayenne: “Het leuke aan de wijk vind ik dat ik terechtkom in verschillende situaties en leefomgevingen. Ik pas me aan elk huishouden aan en kom veel aardige mensen tegen. Ook kan ik van de gesprekken genieten die ik heb tijdens de koffiemomenten met cliënten. Deze gaan vaak over persoonlijke dingen
omdat mensen in hun vertrouwde omgeving zijn. Daarnaast is het erg dankbaar werk om in de wijkverpleging te werken. Mantelzorgers stoppen zelfs chocolade of fruit in mijn tas om me te bedanken voor de zorg voor hun familielid.

Zoals bij elke baan zijn er ook mindere kanten aan het werk. “Soms vind ik het moeilijk om bepaalde situaties bij cliënten thuis te accepteren. Dan heb ik het bijvoorbeeld over rommel of stof in huis. Ik vind dat ongezond, maar dat hoeft de cliënt niet zo te ervaren. Ik kan dan wel advies geven, maar ik kan de situatie niet veranderen.”

“Door mijn bijbaan in de wijkverpleging heeft mijn zelfvertrouwen een boost gekregen.”

Leermomenten

Inmiddels voelt Shayenne zich niet meer onzeker. “Door mijn bijbaan heeft mijn zelfvertrouwen een boost gekregen. Ik leer hoe ik gesprekken aan kan gaan en hoe ik mij kan aanpassen aan elke cliënt. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld prettig als ze een arm om zich heen hebben, andere mensen vinden dat niet prettig. Ik leer daarnaast de theorie met de praktijk te koppelen. In de wijk zie ik het hele plaatje: de mens zelf en zijn sociale omgeving.”

Zelfs na een half jaar is Shayenne nog elke dag aan het leren. “Na een dienst bedenk ik me weleens: had ik hier maar opgelet, of had ik deze situatie maar anders ingeschat. Ik zie dit als leermomenten en weet dat ik voor ondersteuning en advies altijd bij mijn collega’s terecht kan. Ook kan ik bij Sanne (Manager Studenten bij StudentCare) altijd terecht als ik vragen heb.”

Aandacht voor de zorgverlener

Als student bij StudentCare ben je voornamelijk aan het werk bij je bijbaan. Maar je wordt goed begeleid door het team van StudentCare. De Manager Studenten bekijkt samen met jou welke baan het beste bij je past, en helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling. Shayenne: “Ik vind de missie en visie van StudentCare echt top. Het is prettig dat er wordt gekeken waar ik op mijn plek zit, zodat ik mij kan ontwikkelen en betere zorg kan leveren. Ik heb op mijn werk weleens verteld welke begeleiding ik krijg en hoe ik samen met de Manager Studenten kijk naar mijn persoonlijke ontwikkeling. Sommige collega’s vinden het dan gek dat er zoveel aandacht is voor de zorgverlener in plaats van de cliënt. Ik vind dat dit juist heel normaal moet zijn. Het helpt mij niet alleen om de best mogelijke zorg te leveren. Door de gesprekken reflecteer ik ook en daardoor weet ik welke plek in de zorg straks het beste bij mij past.”

Jouw toekomst, onze zorg

Tot slot vragen we Shayenne of ze tips heeft voor medestudenten. “Ik adviseer elke student die een studie doet in de zorg om ook een bijbaan te nemen in de zorg. De eerste paar weken zijn spannend, maar als je eenmaal in de ‘flow’ zit (je kent de routes, de mensen en je weet hoe het systeem werkt), merk je dat het je makkelijker af gaat. Ik heb heel veel geleerd en
een grote persoonlijke groei ervaren.”

Wil je weten welke mogelijkheden er allemaal zijn bij StudentCare? In de wijkverpleging of binnen een ander vakgebied? Bekijk hier al onze vacatures.

Sanne Boekhoff

Manager Studenten

Sanne Boekhoff

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Ben jij enthousiast geworden en wil je net als Shayenne relevante ervaring opdoen in de zorg? Stuur mij dan nu een bericht en ik neem snel contact met je op!