"Ik haal voldoening uit het helpen van mensen" - StudentCare

“Ik haal voldoening uit het helpen van mensen”

student Fatimah

Bij StudentCare ontwikkelen we de nieuwe generatie zorgverleners. Dit doen we door studenten HBO-verpleegkunde en geneeskunde een bijbaan met betekenis in de zorg te bieden zodat ze relevante werkervaring op kunnen doen. Ook helpen wij hen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Fatimah studeert geneeskunde in Groningen en is nu bijna een half jaar werkzaam bij StudentCare in de thuiszorg. Ze vertelt over haar ervaringen tijdens haar bijzondere bijbaan. 

Hi! Wil je jezelf even kort voorstellen? 

Ik ben Fatimah, 25 jaar oud en studeer geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik was al een lange tijd op zoek naar een leuk en leerzaam bijbaantje, maar omdat ik uit het buitenland kom was het moeilijk om ergens aangenomen te worden. Ik zag op Instagram een vacature van StudentCare voorbij komen en besloot om een berichtje te sturen. Bij StudentCare werd ik met open armen en veel enthousiasme ontvangen. Ik kon na een aantal gesprekken met Sanne en de opdrachtgever in juni aan de slag in de thuiszorg in regio Groningen.

Kun je wat meer vertellen over je functie bij StudentCare?

Ik werk in de thuiszorg met ouderen en gehandicapten en verricht vooral ADL-zorg. Een dienst duurt tussen de drie en zeven uur. Hier heb ik vanuit StudentCare ook een training voor gekregen, zodat ik goed voorbereid aan het werk kon. Dit vond ik heel fijn, omdat ik hierdoor zelfverzekerder aan de slag kon gaan. Het verschilt natuurlijk per patiënt wat voor zorg er nodig is, maar mijn taken zijn vooral mensen wassen, helpen met douchen, aankleden, uitkleden en steunkousen aantrekken. Gehandicapten hebben vaak extra zorg nodig zoals tandenpoetsen. Ook let ik er op dat dementerende ouderen hun medicatie wel op tijd hebben ingenomen. Vooral werken in een specifieke serviceflat vind ik fijn. Alle patiënten zijn hier dicht bij elkaar, waardoor ik tussendoor niet op en neer hoef te fietsen. Vaak ken ik de cliënten al dus weet ik hoe ik met ze moet omgaan en wat voor zorg ze nodig hebben. 

“Ik vond de scholing vanuit StudentCare heel fijn, omdat ik hierdoor zelfverzekerder aan de slag kon.’’

Wat vind je leuk aan het werken in de thuiszorg?

Ik vind het contact met mensen in de thuiszorg heel leuk, ik haal voldoening uit het helpen van cliënten en vind dit heel bijzonder. Ik kom veel in contact met cliënten op persoonlijk vlak waardoor ik beter begrijp wat ze ervaren en nodig hebben. Het werken met dementerenden vind ik heel ook leuk, af en toe moet je dingen wel vaak herhalen, maar dit vind ik helemaal niet erg. Ik maak ook graag een praatje, want hierdoor bouw je een band op met de cliënten. Vaak zijn cliënten heel nieuwsgierig en geïnteresseerd en vragen ze bijvoorbeeld waar ik vandaan kom. Eén van mijn cliënten was vroeger arts en vond het heel leuk dat ik geneeskunde studeer. Zijn vrouw wilde zijn oude boeken aan mij geven. Dit vond ik heel bijzonder, zo krijg je echt wat terug voor het werk dat je doet. 

Wat vind je zo leuk aan een bijbaan bij StudentCare?

Ik vind het ontzettend leuk dat ik gaandeweg mijn werk bij StudentCare steeds meer leer. Door de scholingen heb ik veel geleerd en ben ik goed voorbereid het werkveld in gegaan. Ook door ervaring op te doen en met verschillende cliënten en doelgroepen te werken heb ik veel bijgeleerd. Daarnaast is mijn bijbaan heel flexibel waardoor ik het werk goed kan combineren met mijn studie. Ik vind de events die StudentCare organiseert ook een plus, omdat je veel andere medisch studenten ontmoet en leuke en leerzame workshops volgt. Ik ben nu twee keer bij de Persoonlijk Leiderschap Dag geweest en heb veel geleerd van de verschillende workshops die daar worden aangeboden. Er waren drie workshops die er voor mij echt uitsprongen: Persoonlijk Leiderschap, doelen stellen en hoe je je op een sollicitatiegesprek voorbereid. Een bijbaan bij StudentCare is dus niet alleen erg leerzaam, maar ook super gezellig omdat je veel medestudenten ontmoet tijdens leuke borrels.

Waarom heb je voor geneeskunde gekozen?

Ik heb ten eerste voor geneeskunde gekozen omdat ik later heel graag arts wil worden. Daarnaast krijg ik voldoening van het helpen van mensen en inspireert dit mij. Ik weet nog niet in welk vakgebied ik later aan de slag wil gaan, maar ik hoop dat ik bij StudentCare gaandeweg zal ontdekken wat echt bij mij past. 

Waar ben je trots op?

Ik ben er trots op dat ik flexibel ben tijdens mijn bijbaan en met veel verschillende soorten mensen kan omgaan. Ik heb een groot aanpassingsvermogen en dat is belangrijk in mijn baan, omdat elke cliënt anders is en andere zorg nodig heeft. Ook ben ik trots dat ik al zoveel heb bereikt, zoals geneeskunde studeren. Ik heb een lange weg afgelegd om te komen waar ik nu ben en daar ben ik heel trots op. 

“I was at the bottom and had to learn all the way to the top.’’

Wat wil je in de toekomst nog bereiken? 

Mijn ambities voor de toekomst zijn dat ik mensen wil blijven helpen en wil ontdekken welk vakgebied echt bij mij past. Ook zou ik graag mensen willen helpen die hulp nodig hebben, maar deze nog niet krijgen. Ik wil dus een gat opvullen en zorg verlenen diehard nodig is. Misschien kan dat met een functie die nog niet bestaat. Ook wil ik in de toekomst de Nederlandse taal steeds beter beheersen. Dit gaat wel al steeds beter. Ik communiceer veel met Nederlandse cliënten waardoor ik de taal steeds beter leer. In de toekomst zie ik mezelf als een arts in opleiding, ik weet dus alleen nog niet in welk vakgebied. Ook wil ik meer bijbanen proberen in de toekomst en meer scholingen volgen zodat ik nog meer ervaring op kan doen. 

‘’Mijn ambities voor de toekomst zijn dat ik mensen wil blijven helpen en wil ontdekken welk vakgebied echt bij mij past.”

Wat wil je de lezers nog meegeven?

Ik wil graag meegeven dat een bijbaan bij StudentCare heel leuk en leerzaam is. Je gaat alles leren wat je moet weten tijdens je bijbaan door middel van scholingen, dus wees niet bang want je wordt goed ondersteund. Ik zou een bijbaan bij StudentCare zeker aanraden omdat je veel leert, nieuwe mensen leert kennen tijdens leuke events en goed wordt ondersteund door onder andere Sanne. 

Wil je weten welke mogelijkheden er allemaal zijn bij StudentCare? Wil je ook aan de slag in de thuiszorg of ben je op zoek naar een andere functie? Bekijk hier al onze vacatures of neem contact op met onze Manager Studenten Sanne (06 388 543 50) of bekijk hier al onze vacatures.

Sanne Boekhoff

Manager Studenten

Sanne

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Bij StudentCare is jouw toekomst onze zorg. Wil jij samen ontdekken waar jij echt het verschil kan maken? Ik ga graag met je in gesprek!