Twijfels en keuzestress - StudentCare

Twijfels en keuzestress

Zo maak je vol vertrouwen keuzes

Door: Sanne Boekhoff (Manager Studenten)


Als student maak je al vroeg keuzes die bepalend zijn voor je toekomst. Ik merk dat dit voor veel studenten nog niet zo eenvoudig is. Tweederde van de geneeskundestudenten twijfelt in welk vakgebied zij later willen werken, en de helft van de studenten ervaart stress bij het maken van een keuze. 1 op de 8 geneeskundestudenten vraagt zich zelfs hardop af of ze nog wel arts willen worden (Bron: Onderzoeksrapport Beroepskeuze 2019, de Geneeskundestudent). Want hoe kom je erachter welk specialisme bij je past? En hoe weet je of jouw toekomst binnen of buiten het ziekenhuis ligt? 

Behoefte aan begeleiding

Je bent 18 en net gestart met de opleiding geneeskunde. Je hebt hiervoor gekozen omdat je graag mensen helpt en het menselijk lichaam interessant vindt. In de loop van je studie wordt er steeds vaker gevraagd of je al weet welk specialisme je wil gaan doen. Je wilt een keuze maken die bij je past, maar hebt in deze fase geen idee hoe je tot de juiste beslissing komt. 

De helft van de studenten vindt het de rol van de opleiding om te zorgen dat studenten weloverwogen keuzes maken. Er is behoefte aan aanvullende meeloopdagen bij verschillende specialismen, beroepskeuzetests en persoonlijke coaching of loopbaanbegeleiding (de Geneeskundestudent, 2019). Naast dat de opleiding hier begeleiding in moet bieden, kan je als student ook het heft in eigen handen nemen. Bij StudentCare helpen we hierbij.

Persoonlijk Leiderschap

Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een persoonlijk ontwikkeltraject voor medisch studenten. Bij StudentCare geloven we dat je gelukkiger bent in je werk als je een beroep kiest dat past bij jou als persoon. Het is hierbij belangrijk dat je zelf de regie pakt. Dit wordt ook wel persoonlijk leiderschap genoemd, een term die veel voorkomt in de arbeidspsychologie. Een definitie van persoonlijk leiderschap is: “Het proces van het leren kennen van je visie en je waarden, en je leven aanpassen om daarmee congruent te zijn (Stephen Covey)”. Een eerste stap is ontdekken wat jij belangrijk vindt, en waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Je leest meer over persoonlijk leiderschap in deze blog van Brunel.

Keuzes

Als Manager Studenten bij StudentCare begeleid ik medisch studenten in hun ontwikkeling als zorgverlener. In mijn gesprekken merk ik dat zij het lastig vinden om te benoemen waar ze goed in zijn, of waar hun passie ligt. Vooral in de bachelorfase geven studenten aan hun beslissing te maken aan de hand van komende stages of coschappen. Dit vind ik zonde, want er is voor die tijd al zoveel om te ontdekken!

Samen gaan we dan aan de slag om te onderzoeken wat iemands waarden zijn en waar iemand energie van krijgt. Ook helpt het om in gesprek te gaan met mensen om je heen en met andere zorgverleners. Bij StudentCare geven we studenten de mogelijkheid om de verbinding te zoeken met artsen en verpleegkundigen van TalentCare. Zij zijn al verder in hun keuzeproces en het helpt studenten om te horen wat hun ervaringen zijn. Zo krijgen studenten een beter beeld van de mogelijkheden die ze hebben en kunnen ze uiteindelijk vol vertrouwen hun toekomst tegemoet.

Wil je weten hoe onze collega’s van TalentCare hun keuzes maakten voor een specialisme? Je leest hun ervaringen hier

Sanne Boekhoff

Manager Studenten

Sanne Boekhoff

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Bij StudentCare is jouw toekomst onze zorg. Wil jij samen ontdekken waar jij écht het verschil kan maken? Ik ga graag met je in gesprek!