Werken aan je toekomst in tijden van corona - StudentCare

Werken aan je toekomst in tijden van corona

Never waste a good crisis


Als Manager Studenten bij StudentCare spreek ik wekelijks studenten verpleegkunde en geneeskunde. Meestal is dit tijdens sollicitatiegesprekken. Het zijn interessante gesprekken, waarin ik studenten beter leer kennen en veel hoor over wat er bij hen speelt. De komende tijd neem ik jullie graag mee in de thema’s die ik daarbij zoal tegenkom. Hoe beleven medisch studenten de corona crisis? Wat betekent de druk op de zorg nu voor hun toekomst als zorgverlener? Hoe is het om te studeren in een lockdown? En wat doe je als je praktische stage niet doorgaat? 

Een steentje bijdragen

De instroom van studenten aan de opleiding Verpleegkunde steeg dit jaar met 14,9%. Eigenlijk zagen we dat populariteit van de opleiding al langer toenam en die trend zet door (Bron: Vereniging Hogescholen). De heldenstatus die zorgverleners hebben gekregen tijdens de coronacrisis draagt hier vast aan bij. Onder studenten merk ik het enthousiasme om een steentje bij te kunnen dragen. Niks doen is geen optie, zeker niet als de roep om ‘extra handen aan het bed’ zo groot is. Als je nog weinig praktijkervaring hebt zijn vacatures als Medewerker Vaccinaties, of Bron- en Contactonderzoeker ideaal om toch een waardevolle bijdrage te kunnen leveren. Het aantal sollicitaties voor deze vacatures is dan ook opvallend hoog en het is mooi om te zien wat een hart onze zorgverleners in spe hebben voor hun toekomstig beroep.

Studeren tijdens een lockdown

Feesten en uitgaan met vrienden, voor het eerst op kamers, volle collegezalen en praktijkervaring opdoen tijdens stages of coschappen. Allemaal onderdeel van het studentenleven, maar nu even niet mogelijk. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat studenten zich zorgen maken, en dat is ook wat ik regelmatig terug hoor in mijn gesprekken. Uit een enquête van De Geneeskundestudent blijkt dat veel studenten bang zijn voor een gebrek aan kennis, praktijk­ervaring en arbeidsoriëntatie wanneer de coschappen worden ingekort. Daarnaast heerst er onder studenten de angst om een ‘corona diploma’ te behalen en daardoor met een achterstand te beginnen aan de zoektocht naar een eerste baan.

Dit klinkt herkenbaar. Ik spreek regelmatig studenten die zich zorgen maken om hun toekomst als hun praktische zorgstage niet doorgaat en soms zelf wordt overgeslagen. Wat betekent dit wanneer medisch studenten straks aan het werk moeten? Het is belangrijk om hierover met elkaar in gesprek te blijven. Vanuit StudentCare probeer ik dan met de studenten mee te denken en te kijken: ‘Wat kan nog wél!?’

Jouw toekomst, onze zorg!

Als ik om me heen kijk is er gelukkig nog best wel wat mogelijk. Opdrachtgevers van StudentCare staan te springen om enthousiaste studenten die aan de slag willen in de ouderenzorg. Een mooie kans om toch die praktijkervaring op te doen en tegelijk onze ouderen wat extra persoonlijke aandacht te bieden. Heb je bepaalde vaardigheden nog niet gehad in de studie? Geen probleem! Wij bieden gratis scholing, waardoor je altijd goed voorbereid van start kan.

Daarnaast is er de mogelijkheid om als prikker te helpen bij het vaccineren in diverse vaccinatiestraten in Brabant. Al vanaf het eerste jaar van je studie kom je voor deze functie in aanmerking. Neem voor deze en andere vacatures eens een kijkje op www.student-care.nl/vacatures. Zo maken we samen het verschil!

Manager Studenten

Sanne Boekhoff

Meer weten?
Neem direct contact met mij op!

Bij StudentCare is jouw toekomst onze zorg. Heb je vragen? Ik ga graag met je in gesprek!